Menu

Het was in Mardin, 2009. Even buiten de stad ligt het Syrisch-orthodoxe klooster waar Ali dag na dag zijn broden bezorgt. Het klooster ligt in een uitgestrekt gebied waar de stilte slechts drie maal per jaar wordt onderbroken door onophoudelijke buien van warmeregen.

Op de dag dat ik Ali ontmoette regende het als bij toevalen we schuilden samen onder de stenen boog van de toegangspoort. We luisterden naar het  geluid van de hoog opspattende druppels.

“Kijk”, zei Ali, “één van die druppels, onder al die miljoenen druppels, is de druppel van het geluk. Als je díe vindt, kun je doen in het leven wat je maar wilt….  Maar jij komt uit Nederland” , zei Ali, “wat doet een Nederlander als die dedruppel van geluk vindt?

Na enig nadenken zei ik: “ik denk dat de Nederlander zo’n druppel doormidden snijdt en het deelt met zijn of haar geliefde…..” Ik wilde goed overkomen natuurlijk.

“Dat is mooi” zei Ali.

“En wat doet een Turk dan?” vroeg ik.

“ Een Turkse mens roept dan zijn moeder: “Anne, waar ben je…?”  En vraagt haar vervolgens om advies.  Anne zal de armen naar de hemel strekken en dan opdracht geven om, van die ene druppel twee druppels te maken… en van die twee druppels vier……”

Maar hoe dan”, vroeg ik.

Met woorden”. “Met woorden?”

Ali zei: “Een Turkse mens zal de goden prijzen met duizend zoete woordjes en zal aan duizend maal duizend mensen vertellen over het geluk dat op zijn of haar hoofd is gevallen. “

Dat lijkt me vermoeiend” zei ik voorzichtig.

Neen” zei Ali, “daar hebben wij namelijk dichters voor. Zij schenken ons hun poëzie over het geluk en over de liefde, die daaraan verbonden is. Elk gedicht is een druppel van datzelfde geluk; duizend gedichten is dan duizend maal geluk……”

Nu begreep ik Nadir. Met zijn gedichten verspreidt hij het geluk…. Hij verklaart ons dat niet de regen zelf,

maar de liefde de brenger is van ons geluk…… Hij kiest daarmee de Turkse weg van de zoete vermenigvuldiging.

Maar  Nadir heeft ook een Nederlands randje, zo blijkt …… hij déélt in zijn geluk. Met zijn nieuwe boekje “Gerijpte Liefde”…..

(uitgesproken bij de presentatie van het boekje ‘Gerijpte Liefde’ van Nadir Sayin)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.